Yeme Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?

Yemek yeme alışkanlığının insanlar tarafından özellikle de ergenlik döneminde bulunan gençler tarafından dış görüntülerinin istenilen hale gelmesi amacıyla sağlık durumları dikkate alınmaksızın değişt

Yemek yeme alışkanlığının insanlar tarafından özellikle de ergenlik döneminde bulunan gençler tarafından dış görüntülerinin istenilen hale gelmesi amacıyla sağlık durumları dikkate alınmaksızın değiştirilmesidir.

Yeme bozuklukları, Anoreksia Nervoza, Bulimia Nervoza ve Başka Türlü Sınıflandırılamayan Yeme Bozukluğu şeklinde sınıflandırılmıştır. Günümüzde özellikler gençler arasında ortaya çıkan bedensel görünümünden tatmin olmama durumuyla birlikte sosyal ve çevresel faktörler gibi etkenlerden dolayı bu problem gençler arasında oldukça ciddi bir sorun haline gelmiştir. Gün geçtikçe büyüyen bu sorunun ana kaynakları ve alınabilecek önlemler nelerdir bunlardan bahsedelim.

Yeme Bozuklukları Çeşitlerinin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yeme bozukluğu çeşidi olan Anoreksia Nervoza temelinde yatan en önemli düşünce kilo almaktan korkulmasından dolayı kilo kaybı için aşırı uğraştır. Bunun için de kişi sürekli diyet yapar ve kilo vermesine rağmen bunun yeterli olmadığını düşünerek diyetine devam eder. Yeme bozukluğunun bir diğer çeşidi olan Bulimia Nervoza’da ise kilo alma korkusu aşırı yemek yeme sonrasında kusarak kilo alımını engellemeyi hedefleyerek ortaya çıkar. Başka Türlü Sınıflandırılamayan Yeme Bozukluğu’nda ise yeme bozukluğu belirlenmesine rağmen bu durumun Anoreksia Nervoza ya da Bulimia Nervoza olarak değerlendirilememesidir.

Yeme Bozuklukları Ortaya Çıkmasının En Önemli Nedeni ve Yapılması Gerekenler

Çoğunlukla 12 – 25 yaş arasındaki kişilerde ortaya çıkan yeme bozukluklarının birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemlisi sosyokültürel nedenlerdir. Toplum tarafından zayıf insan algısının farklı empoze edilmesi ve aşırı zayıflığın güzel ve olması gereken bir özellik olarak ifade edilmesi gençlerin de bu konuda farklı yollara başvurmasına ve yeme bozukluklarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bireysel ve ailesel faktörler de yeme bozukluğunun diğer nedenleri ortaya değerlendirilmektedir. Yapılması gereken en önemli sorumluluk ise bu noktada öncelikli olarak ailelere düşmektedir. Çocuklarında ya da diğer aile bireylerinde bunu gözlemledikleri takdirde farkındalık kazandırmalı, yeterli olmadığına kanaat getirdikleri durumda da bir uzman desteği ile kişinin bu sorununu yenmesine yardımcı olmalıdır. Ayrıca medyanın da bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi ve insanları bu konuda bilinçlendirmesi gerekmektedir.