Öğrencilerde Tırnak Yeme Sorunu

Okul öncesi dönemde de karşılaşılan tırnak yeme davranışları, okul çağındaki çocuklarda ve özellikle ergenlik döneminde çok daha yaygın görülmektedir

Okul öncesi dönemde de karşılaşılan tırnak yeme davranışları, okul çağındaki çocuklarda ve özellikle ergenlik döneminde çok daha yaygın görülmektedir. Uzmanlar, çocuğun tırnak yeme davranışının, yakın çevresinde birilerini görerek taklit etmekten kaynaklanmıyorsa, psikolojik nedenli olacağını ve mutlaka bu davranışın derinlemesine araştırılması gerektiğini belirtiyorlar.

Öğrencilerin Tırnak Yeme Sebepleri

Aile içinde beklediği sevgi, alaka ve anlayışı göremeyen, bütün davranışları kurallarla kontrol edilen, takdir edilmeyen, ezilen, şiddet gören, yaşından büyük sorumluluklar taşıyan, kardeşini kıskanan ya da kardeşi ile karşılaştırılan, aile içi ayrım yaşayan, kavgalı bir aile ortamında büyüyen, ölüm, hastalık, ayrılık gibi onu derinden sarsan olaylar yaşayan çocuk ve gençlerde tırnak yeme davranışı görülebiliyor. Okul başarısına göre değer görmek veya başarısının önemsenmemesi, aşırı korumalı aile ortamından çıkmak, baskı görmek, dikkat dağınıklığı, stres, okulda arkadaşlık kurmakta güçlük çekmek, dışlanmak, aşağılanmak, öğretmenleri tarafından anlaşılamamak, öğrenme güçlüğü çekmek, sınav kaygısı taşımak, yasaklanmak, ceza ve ikazlar karşısında kendini ifade edememek tırnak yemenin sebepleri arasında sayılabilir.

Hangi Kişilik Özelliğine Sahip Çocuklarda Daha Sık Görülür?

Çoğunlukta hassas, duygusal, kabul görmeme ya da anlaşılmama endişesi taşıyan, kaygılı, içe dönük, sorunlarını konuşarak dile getiremeyen, özgüveni olmayan, stresli ve benzeri duygu durumları ile yalnız kalan çocuklarda tırnak yeme davranışı görülüyor.

Tırnak Yemeyi Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Bu davranışın kızarak, azarlayarak hatta cezalandırarak engellenmeye çalışılması, çocuğun üzerindeki duygusal baskıyı artıracak ve dolayısıyla davranışı ortadan kaldırmak yerine daha da derinleştirecektir. Öncelikle çocuğa tırnak yeme davranışının neden olumlu bir davranış olmadığı anlatılmalıdır. İçinde olduğu duyguları rahatça ifade edebildiği; kaygılarını, öfke ve endişelerini dile getirebildiği sağlıklı ortamlar oluşturulmalı, istenmeyen bu davranışı değiştirebilmesi için çocuk teşvik edilmelidir.

Öğrencilerin tırnak yeme davranışlarının arkasındaki sebepler araştırılmalı, kendilerinden ya da çevreden kaynaklanabilen bu sebeplerin ortadan kaldırılması için yeterli gayret ve anlayış gösterilmeli; öğrenciye gerekli destek ve rehberlik hem okul hem de aile çevresi tarafından sağlanmalıdır.

Çocukta gerginlik yaratan nedenler ortadan kaldırıldıkça tırnak yeme davranışı da son bulacaktır. Ancak tüm çabalara rağmen davranışta gerileme görülmüyorsa kesinlikle bu konuda uzman bir psikolog desteği alınmalıdır.