Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Diş ağrısı hemen her bireyin hayatının herhangi bir evresinde karşılaştığı bir rahatsızlıktır

Diş ağrısı hemen her bireyin hayatının herhangi bir evresinde karşılaştığı bir rahatsızlıktır. Yiyecekler, temizlik sıklığı ve şekli, genetik faktörler gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen diş ağrıları hayatı yaşanamaz hale getirir dense abartı ya da fazla olmayacaktır. Hal böyle olunca bireyler doğal olarak bu ağrıdan kurtulmanın yollarını aramaya başlamaktadırlar.

Herkesçe kabul edilebilir bir durumdur bu ki bir sorunun çözümünü bulabilmek için önce kaynağının bulunması gerekir. Buna bağlı olarak insanların üzerinde durduğu bir diğer nokta ise diş ağrısının yukarıda belirtilen ya da bunlar dışında bu ağrıyı tetikleyebilcek nedenlerden hangisine bağlı olarak ortaya çıktığı noktası olacaktır.

Diş Ağrısına Nedenleri ve Faktörler Nelerdir?

Diş Çürükleri: Diş ağrısına nedenleri arasında en büyük orana sahip faktörlerin başında herkesin de tahmin edebileceği üzere "diş çürükleri" gelir. Diş çürükleri var oldukları konuma göre diş etinde ya da doğrudan dişin kendisinde ağrıya neden olabilirler.

Diş Etlerindeki İltihaplanmalar: Diş etine neden olan bir diğer önemli faktör ise diş eti iltihaplanmalarıdır. Bu iltihaplar dişte acı ile birlikte yanma hissi de ortaya çıkarırlar.

Dişlerin Gıcırdatılması ya da Sıkılması: Kişilerin bilinçli ya da bazı duyguların tetiklemelerine bağlı olarak bilinçsiz bir şekilde dişlerini gereğinden fazla sıkmaları da ağrıya neden olan faktörler arasındadır.

Gribal Enfeksiyon veya Sinüzit: Glibal enfeksiyon oluşması halinde vücut direnci düşmektedir. Düşen bu vücut direnci ise dişlerde ağrı yapabilmektedir. Sinüzitin aktif hale gelmesi de diş ağrısı tetikleyebilmektedir.

Regl: Kadınlarda regl döneminde de diş ağrıları meydana gelebilmektedir.

Yukarıda verilen açıklamalardan da anlaşılacağı üzere acının türü ve karakterine bakılarak neden kaynaklandığı anlaşılabilir. Bu da şu şekilde örneklenebilir:

Eğer soğuk bir yiyecek yendiğinde ya da içecek içildiğinde ağrı oluşuyor ise sebebi şunlar ile açıklanabilir: Dişlerde henüz oluşmakta olan çürükler ya da dolgu yapılmış olan dişlerde açılmanın gerçekleşmiş olması.

Eğer sıcak yiyecek ya da içecek alınması durumunda bu hassasiyet oluşuyor ise de diş sinirlerinde bir iltihaplanma oluşuyor demektir ve bu durum diş ağrısı ortaya çıkarabilir!.

Yemek ya da herhangi bir gıda tüketildiği zaman dişlerde ağrı ortaya çıkıyor ise bu daha önce alınan gıdaların, dişlerin arasında var olan fizyolojik boşlukların arasına girerek diş etlerine baskı yapması sonucu ortaya çıkıyor demektir.